ÖSTERGÖTLAND

Allt färre sommarjobb

Få sommarjobb och ibland dåligt betalt. Det är resultatet av en sammanställning av kommunala sommarjobb och feriepraktikplatser som socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, har gjort.

Bara tre östgötakommuner tar in sommarjobbare i år, men flera erbjuder lågavlönade praktikplatser.

Vi har tidigare berättat att flera kommuner tagit bort sommarvikariat till ungdomar, och i den sammanställning som SSU har gjort, är det bara Ydre och Vadstena av de tio svarande kommunerna som erbjuder sommarjobb. När vi ringer upp Linköpings kommun berättar de att de också erbjuder arbete till ungdomar i sommar. Sammanlagt finns då 270 kommunala sommarjobb i länet.

Och Linköping är den kommun som betalar sämst. Där får ungdomarna 45 eller 47 kronor i timmen, beroende på ålder. I Ydre får sommarjobbarna upp till 107 kronor i timmen, vilket placerar dem i topp tre i hela landet i undersökningen.

De flesta östgötakommunerna erbjuder feriepraktikplatser, men där är lönen klart sämre, mellan 45 och 65 kronor timmen, klart sämre än kommunen i Ovanåker som betalar 100 kronor i timmen till sina praktikanter.

Sammanlagt i landet finns drygt 6 000 kommunala sommarjobb och en bit över 12 000 sommarpraktikplatser.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista