Släckningsarbetet fortsätter i Kisa och Finspång

Räddningstjänsten i Kinda har nu släckt det mesta av branden vid sjön Åsunden utanför Kisa men vinden gör att det fortfarande finns risk för att nya bränder kan blossa upp.

I Finspång säger räddningstjänsten att man har kontroll på branden vid Lämmetorp.

I Lämmetorp deltar brändmän från Motala och Norrköping förutom Finspångs räddningstjäns. Där har man nu börjat ge sig in i det eldhärjade området för att släcka.

Vid Åsunden har räddningstjänsten med hjälp av helikopter lyckats släcka det mesta av branden på det tre gånger tre kilomet eldhärjade området.

– Men det ligger fortfarande och pyr väldigt mycket runt omkring. Vi har lyckats hålla de begränsningslinjer som vi laget och nu ska vi försöka gå in och släcka de bränder som finns, säger brandingenjören Johan Josefsson.

– Det är ett stort område som brunnit och det är mycket kvar att göra. Men det är inga uppblossande bränder nu. Samtidigt blåser det fortfarande så det kan ju ta sig. Vi vågar inte blåsa faran över riktigt ännu.

Vad orsakade branden?
– Vi har haft ett träd som legat över en elledning. Det är borttaget nu men om det var orsaken till branden vet jag inte.

Under morgonen byttes räddningspersonalen ut och de som arbetat sedan igår eftermiddag får några välbehövliga timmars vila.

– Jaghoppas jag får vila till i eftermiddag. Jag har varit igång i 27 timmar, säger brandmannen Peter Härnström från Kisa.

Hur har arbetet varit?
– Det har varit riktigt besvärligt. Utrustning har brunnit sönder så att vi fick dra oss tillbaka i början. Men under natten har vinden bedarrat så då har det varit lugnt men nu har det börjat blåsa igen.

I Finspång vattenbombar två helikoptrar det eldhärjade området för fullt. Ett 20-tal brandmän och lika många hemvärnsmän deltar i arbetet.

– Läget är stabilt. Håller sig vädret nu så ser det bättre ut. De pratar i och för sig om åska och då kan det ju flamma upp igen, säger Per Svensson, ställföreträdande räddningschef.

Är branden under kontroll?
–Nu vill jag säga att den är under kontroll. Det kan ändra sig men just nu är den under kontroll.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Lisen Elwson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista