Vadstena

Rogslösa skola räddas

Barn- och utbildningsnämnden i Vadstena har beslutat att Rogslösa skola i Vadstena blir kvar i drift. Tidigare har skolan varit nedläggninshotad tillsammans med S:t Persskolan.

– Det finns ett värde att kunna erbjuda en skola på landsbygden. Det är ju en bra boendemiljö ute i området och då vill man också ha en skola att ha sina barn i.

Efter gårdagens beslut i barn- och utbildningsnämnden verkar skolan i Rogslösa nu vara räddad. S:t Persskolan som också ingått i nedläggningsplanerna ska enligt beslutet försvinna, men först 2011.

– Hur man avvecklar S: t Persskolan som lokal och hur man ska göra med nya lokaler bestämmer inte vi. Vi har beslutat om en inriktning på hur vi ska organisera skolan i framtiden sen är det kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och tekniska nämnden som beslutar hur vi ska göra med lokalerna, säger Yvonne Stolt (s) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Den nya organisationen innebär att de kvarvarande skolorna troligen måste byggas ut. Hur det ska finansieras är ännu inte klart, men ett sätt kan vara att sälja S:t Persskolans lokaler. Det är i så fall upp till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Vi får titta vidare på hur vi kan hämta hem de pengar som det kostar att behålla Rogslösa skola, säger Yvonne Stolt.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista