Kinda

Lantbrukare hjälper till att släcka branden

Under onsdagen har stora delar av branden vid sjön Åsunden utanför Kisa släckts trots att vinden gjort det svårt att kontrollera eldhärden.

Det är många frivilliga som arbetat tillsammans med räddningstjänsten och bekämpat elden.

En av dem är Magnus Johansson som kör vatten från sjön i sin Gödselspridare.

– Jag har kört till ett ställe där de har en liten pump som de hängt på tunnan och sen slangar därifrån upp i skogen.

Hur länge har du hållit på?
– Igår körde jag från eftermiddagen till två i natt. Sen har jag gjort lite annat nu på förmiddagen. Några timmars sömn har jag fått.

Brandkårerna från Kisa, Linköping, Åtvidaberg och Ljungsbro har fått mycket hjälp av frivilliga med att släcka branden öster om Åsunden mellan Kisa och Åtvidaberg.

Nere vid sjön har räddningstjänsten en pump och lantbrukare kör i skytteltrafik mellan skogen och sjön med sina tankbilar. Under gårdagskvällen vattenbegjöt man även fälten runt omkring skogen för att förhindra spridning av elden.

Catarina Olsson bor några kilometer från branden och såg privatpersoner ingripa på andra sätt.

– De var på vägen nedanför oss och tog sly för att släcka med.

Hur känns det?
– Igår var det lite otrevligt. Så vi ville ju veta var det var någonstans. Idag ville vi kolla lite hur det ser ut. Det har ju brunnit mycket.

Under dagen har elden blossat upp emellanåt och räddningsledare Thomas Blixt från Kisa kåren diskuterade med kollegorna att ta till ett alternativt grepp.

– Vi har fått en förfrågan från en skogsmaskinist som skulle kunna lägga in träden mot branden så att vi gör vår brandgata större. Vi får in allt brännbart inne i branden istället.

Det blev ingen trädfällning den här gången. Där elden gått fram är det mest sly som brunnit. Träden står kvar, om än rejält svedda.

– Jag tror inte det är mycket värde kvar i skogen. Det är väl om de kan göra reservat här och där annars är det nog bara att börja om från början, säger lantbrukaren Magnus Jonsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista