Östergötland

Yrkesförare kan låta bli att vila

Landets yrkeschaufförer kan strunta i reglerna om kör- och vilotider utan att de riskerar åka fast. Sedan två år tillbaka ska alla nya fordon i yrkestrafiken ha digitala färdskrivare, men trafikpolisen har ännu inte fått de dataprogrammen som behövs för att kunna göra kontroller.

– Det är mycket olyckligt säger Mats Åkerblom som är chef för yrkestrafikkontrollen i Östergötland, sannolikt åker det omkring en massa chaufförer i Sverige som säkert har fuskat med både dygnsvilan och annat.

Färdskrivare registrerar fordonets hastighet, körtid, uppehåll och förarbyten. De används bland annat för kontrollera förarnas kör- och vilotider.

Färdskrivarna är polisens enda sätt att kontrollera att förarna verkligen följer bestämmelserna kring kör- och vilotiderna.

Bestämmelserna är gemensamma inom hela EU och har till syfte att öka säkerheten på vägarna.

Men det är mycket svårt för polisen att kontrollera de digitala färdskrivarna för att rikspolisstyrelsens efter två år inte har försett trafikpolisen med nödvändiga hjälpmedel så att de kan göra sitt jobb säger Mats Åkerblom.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista