Vägarbetare oroliga i sommartrafiken

Sommaren är högsäsong för vägarbeten och vägarbetarna är en olycksdrabbad yrkesgrupp. Åtta av tio säger att de är oroliga när de går till jobbet.

På riksväg 55 norr om Norrköping pågår ett av de största reparationsarbeterna i länet just nu och skyddsombudet Roger Johansson är inte nöjd med bilisterna som passerar.

– Vi tycker att det går alldeles för fort hela tiden. Man får verkligen ser upp var man står och helst titta två gånger innan man vänder på sig eller tar ett steg ut. Det spelar ingen roll om man sänker hastigheten. Trafiken går lika snabbt ändå.

Varje år dör ett par vägarbetare på arbetsplatsen och flera skadas. Hur tänker du och dina kollegor om det?
– Ja, visst tänker man på det men ett jobb måste ju utföras. Det är bara att försöka ta det lugnt. Det är otäckt när det händer.

Vad ser du när du är ute på väggarna och jobbar?
– Att bilisterna inte håller avståndet. Och det räcker ju att någon tvärnit så kör nästa bil in i den första. Det spelar väl ingen roll att de kör lite fortare när det inte är något folk ute men när det finns folk så sakta ner, det tycker jag.

Titti Andersson
titti.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista