Virtuell vandring i medeltida kloster

Med datorns hjälp kan man nu besöka Askeby nunnekloster som det var för över 500 år sedan. Besökarna kan ta en virtuell promenad i miljön precis som det såg ut när det nyinvigdes 1444.

Klostret låg en och en halv mil öster om Linköping men verksamheten stängdes vid reformationen 1529.

– Vi ger en generell bild av hur det såg en dag i oktober år 1444. Den bilden ska vi själva kunna tänka oss in i och fantisera runt när vi går runt i den här miljön, säger Sven Hellström som ligger bakom visualiseringen.

Askeby nunnekloster, beläget i en strategisk knutpunkt öster om Linköping, byggdes i början av 1100-talet och stängdes slutligen 1529 i och med att Sverige reformerades. Nu, nära 500 år senare, har man alltså valt att öppna portarna igen, om så bara i den virtuella världen.

Plocka äpplen i trädgården
Med hjälp av bland annat arkoeloger, konst- och musikhistoriker samt andra intresserade och till slut ett datorföretag i Norrköping har miljöerna efter flera års arbete återskapats.

Besökarna får slå sig ner i den medeltida församlingskyrkan i Askeby. Där finns en stor filmskärm på den vitkalkade kyrkväggen. Sven Helsström sätter igång datorn och därmed skickas publiken 564 år bakåt i tiden och får kika i klostret som det såg ut när det nyinvigdes 1444.

– Man går fiktivt i miljön. Då kan vi berätta mycket konkret hur det gick till i klostret. Man kan se vilka äpplen man plockade eller gå till karpdammen och plocka upp en fisk om man vill det. Det ger en väldig konkretion som brukar gå hem hos alla grupper. Den här tekniken ger en variationsrikedom, säger Sven Hellström.

Virtuellt Söderköping i framtiden
Det här sättet att lära ut mer om Östergötlands historia med hjälp av modern teknik borde utvecklas tycker Sven Hellström.

– Man skulle satsa på att bygga Söderköping och Skänninge också. Det skulle ge enormt mycket för svensk historia med de två fantastiska medeltidsstäderna.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista