Eon: Vi kan inte gräva ner alla ledningar

Det kommer alltid att finnas smala ledningsgator i skogarna där fallande träd kan starta bränder och orsaka elavbrott.

Det säger Eons regionchef Håkan Gunnarsson som svar på kritiken från boende i Kinda efter skogsbranden vid Åsunden utanför Kisa.

– När det gäller det här tillfället så var det en luftledning som började brinna och det spred sig. Den faran kommer alltid att finnas. Vi kommer alltid att ha luftledningar i samhället fram över.

Varför kan man inte gräva ner alla ledningar?
– Det pågår ganska stora projekt i den här kommunen och de kommer att fortsätta nästa år också.

Skogsbranden som ett fallande träd startade i Kinda är ännu inte helt avslutad men har redan fått omfattande och dyrbara följder. Kritiken mot elbolagen har inte låtit vänta på sig.

– Antingen får Eon gräva ner ledningarna eller så får de röja ordentliga gator så inget träd kommer åt en ledning, säger Kindabon Per Sjöswärd.

Enligt Eon så ska det under åren fram till 2010 grävas ner nästan 1400 kilometer elledning i skogsbygden i Östergötland. I Kinda gäller det tio olika projekt och i Norrköping sexton. I länets övriga projekt handlar det om max några få projekt per kommun.

Krafttaget kallar elbolaget satsningen som görs i hela landet. Eon har diskuterat med LRF inför satsning, säger Håkan Gunnarsson och fick rådet att se till att sköta de breda 40-metersgatorna väl men inte på satsa på att bredda de smalare.

– Det blir luftledningar kvar efter Krafttag och då blir det de här 8-10 smala ledningsgatorna.

Varför är det inte bra att bredda de smalaste gatorna?
– Det är bra att bredda ur synpunkten att det inte blir några elavbrott men det tar alldeles för mycket skogsmark. Så nationalekonomiskt är det helt förkastligt och de drabbade markägarna skulle absolut inte acceptera en sådan lösning.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista