Margaretha Jern och hennes dotter Agnes ska cykla de 30 milen på spinningcyklar

Tusentals cyklister laddar inför kvällens start

Ikväll går startskottet för den 43:e upplagan av Vätternrundan. I årets tävling deltar 17 500 cyklister från hela världen:  

– Jag har kört 202 mil, jag prövade Halvvättern förra söndagen och det gick bra. Så nu är jag laddad, säger Jan från Danmark.

När han sätter sig till rätta på sadeln ikväll så startar han sin nionde Vätternrunda. Tillsammans med 17 500 cyklister från hela världen ska han avverka de 30 milen runt sjön.

Cykelloppet lockar bland annat 2000 tyskar till Motala. En av dem är Jan Otofski från Hannover, som nu ställt upp sin husvagn på den tillfälliga campingen i centrala stan.

Jan ger högsta betyg till cykelloppet och berättar där han står vid sin husvagn att han är här för tredje gången och att han nu hoppas på bra väder.

På sin tur runt Vättern passerar cyklisterna Margareta Jern i Vadstena. Hon cyklar också Vätternrundan, utan att rulla en enda meter. På ett lastbilsflak utmed riksväg 50 ska Margareta och hennes kamrater ställa upp spinningcyklar på ett lastbilsflak:

– Vi har ett gäng som cyklar Vätternrundan på riktigt och vi ska cykla lika länge som de. Vår spinninginstruktör tror att det ska ta runt tolv timmar för dem och då ska vi cykla lika länge.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".