Bäst boende i Ydre - sämst i Motala

Bara sex av länets tretton kommuner hamnar i den övre halvan i tidskriften Fokus rankning av vilka kommuner som är bäst att bo i. Det är tredje året i rad som tidskriften rankar boendeklimatet i landets 290 kommuner och i topp hamnar Danderyds kommun.

Bedömningen görs utifrån 30 olika faktorer som skattesats, arbetslöshet, nya företag och skilsmässor.

Bäst i Östergötland placerar sig Ydre som återfinns på nittonde plats följt av Linköping och Boxholm på plats 76 respektive 80. Den sämsta placeringen i länet, 273, står Motala kommun för, men även Norrköping hamnar långt ner på listan.

I topp i landet hamnar alltså Danderyds kommun som har högst nettoförmögenhet, flest gymnasiebehöriga elever och minst antal lågutbildade. Företagandet är i topp och arbetslösheten i botten.

Ljusnarsberg lägger beslag på den mindre hedrande sistaplatsen. Kommunen har flest skilsmässor, svåra problem med ohälsa, nettoförmögenheterna är bland de lägsta i landet och de alkoholrelaterade dödsfallen bland de högsta.

De östgötska kommunernas placeringar:

Ydre 19
Linköping 76
Boxholm 80
Vadstena 101
Kinda 121
Söderköping 138
Mjölby 176
Valdemarksvik 177
Finspång 188
Åtvidaberg 213
Ödeshög 214
Norrköping 251
Motala 273
Källa: Fokus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".