Nya droger lockar ungdomar till näthandel

Problemet med nya droger som säljs via internet blir allt större. Missbrukarna finns framförallt bland ungdomar som ofta inte har en aning om vilka effekter de nya drogerna kan ha:

– Det kanske inte känns så farligt att sitta hemma vid sin egen dator och beställa och så kommer det några små piller som inte ser så farliga ut, säger Anna Sakrisson, kemist på SKL i Linköping.

Polisens larmrapporter om nya droger som sprids bland ungdomar är många och det är svårt att stoppa de nya  preparaten.

Orsaken är att det i många fall rör sig om nya substanser och det tar minst ett halvår för myndigheterna att narkotikaklassa dem eller få de klassade som hälsofarliga varor.

Statens Kriminaltekniska Laboratorium i Linköping har till uppgift att snabbt ta fram underlag för en eventuell narkotikaklassning av nya preparat. Varje år utreds ett tiotal nya preparat där. Ofta är de nya substanserna ganska lika redan kända preparat och det som oroar Anna Sakrisson är att det inte är speciellt svårt att skapa nya droger:

–  Man behöver ha kemisk skolning av något slag och  någonstans att hålla till, men det är inte svårt om man kan en del om kemi, säger hon.

Tahir Yosef
tahir.yosef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".