Torr framtid kräver bättre resurser till räddningstjänsten

Brandrisken i Östergötland är fortfarande stor och under försommaren har den var den högsta på tio år, sedan räddningsverket började sina mer noggranna mätningar. Årets skogsbränder har mer liknat skogsbränder på sydligare breddgrader enligt räddningsverket. De häftiga bränderna kräver nya arbetssätt av räddningstjänsten.

Leif Sandahl på Räddningsverket anser att om utvecklingen fortsätter mot torra och varma försomrar, måste svenska räddningstjänsten börja jobba på ett nytt sätt.
– Medelhavsländerna har ju en flotta på 30 till 40 vattenbombande flygplan. Plus många helikoptrar. De har också ett förebyggande arbete. De bygger upp begränsningslinjer och brandgator och röjer vegetation, så att det inte ska sprida sig hursomhelst.

Får små resurser
Enligt Leif Sandahl räcker inte de svenska räddningstjänsternas resurser inte räcker när skogsbränderna blir våldsammare.
– Normalt använder vi vatten för att släcka skogsbränder, men när bränderna sprider sig mycket fortare med högre lågor, då är det inte praktiskt möjligt att släcka bränderna med de resurser vi har.

Mindre vegetation
Om Sverige går mot en framtid med fler torrperioder, tror Leif Sandahl att vi måste börja ta efter de sydeuropeiska länderna.
– Sverige borde tänka mer som man gör i andra länder, som redan har den här situationen med torrperioder. Vi kanske till exempel inte ska ha vår vegetation så nära bebyggelse.

Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".