Akut elavstängning dyrt för företag

Kinda kommun tänker inte ersätta företagen för de extra kostnader de fick på grund av kommunens beslut att stänga av elen under skogsbranden. Nu vill kommunen att elbolaget Eon tar fram ett sätt att varna sina kunder inför kommande elavbrott.

Enligt Maj-Lis Johansson i Kindas krisledningsgrupp finns det inte någon möjlighet att betala ut ersättning.  
– Jag tror inte heller att de har någon tanke på det, de är väldigt förstående för den här situationen. Beslutet som togs om att stänga strömmen var nödvändig för att rädda liv och egendom.

Dyrt avbrott
Det var kommunens räddningsledare som tog beslutet att Eon måste stänga av den stora kraftledning som går i området där skogsbranden startade. Strömlösheten kostade flera företag i kommunen mycket pengar, bland annat av den anledningen att oväntade elavbrott betyder en mer tidskrävande och komplicerad uppstart igen av maskiner och processer, än vad planerade elavbrott kräver.

Kort förvarning räcker
En förvarning skulle givetvis vara till hjälp även i mindre dramatiska lägen, när elbolagen på eget initiativ tvingas stänga av elen. Vid ett möte igår på räddningstjänsten i Kisa med företag och elbolag kom man fram till att Eon ska gå vidare tillsammans med kommunen för att hitta en lösning.
– Det handlar om tio minuter inte om flera timmar, och den tiden har vi i de allra flesta fall.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".