Färska blodgivare välkommet tillskott

På lördag är det internationella blodgivardagen och den Östgötska blodbussen kommer att finnas vid St: Larskyrkan i Linköping och informera och ta prover. För vården behöver ett tillskott av nya blodgivare.

Stina Nerman träffade på blodbussen nyligen vid en liknande kampanj och tog prover. Nu har hon blivit kallade till den första tappningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
– Det var lite slumpen som gjorde att jag kom igång. Det var blodbussen som gjorde att jag tog steget, att det blev av.

Måste vara frisk
För att få lämna blod måste man vara mellan 18 och 60 år, väga minst femtio kilo och har bra blodkärl. Man måster vara frisk och inte ha utsatt sig för någon blodsmitta.
– Man måste uppfylla alla de här kriterierna, beroende på att vi inte ska överföra någon som helst smitta. Den som får blodet måste känna sig säker, och förhoppningsvis att det inte dyker upp något senare i livet.


Nya givare behövs
Blodcentralerna i landet hoppas att kampanjen ska ge 500 nya blodgivare och det behövs.
– Idag är man ute och reser mycket. Många får karens vissa tidpunkter, andra slutar. Därför behöver man fylla på med nya blodgivare genom extra insatser.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".