Motala

Cyklister och arrangörer laddar för start

I Motala pågår febril aktivitet inför Vätternrundan. Cyklisterna gör de sista förberedelserna inför de 30 milen i natt och i morgon och arrangörerna gör allt de kan för att loppet ska gå så smidigt som möjligt.

17 929 cyklister från 32 nationer är anmälda till årets lopp.

– Vi satte ju stopp för anmälningarna redan den tredje mars. Sedan dess är det fullt så tyvärr kan vi inte ta emot några efteranmälningar i år för det är knökfullt i år. Vi har aldrig upplevt det förut, säger Eva-Lena Frick tävlingsansvarig.

Av de 18 000 anmälda är 4300 inte från Sverige. Flest utländska besökare kommer från Tyskland, följt av Danmark och Norge. En av 600 norrmän i storfältet är Kjell Rune Haestvaag.

– Vi är några cykelkollegor som tyckte att det skulle vara roligt att cykla Vätternrundan i år. Så tar vi det lite socialt, campar och har det lite mysigt.

Är det det längsta lopp du kört?
– Förra året cyklade jag Trondheim-Oslo och det är 54 mil så det är lite lättare i år.

Kjell Rune Haestvaag cyklar sin första runda och skulle nog kunna få en del tips om hur man lägger upp loppet av Roger Karlsson. Han har nämligen kört alla lopp som hittills gått och nu förbereder sig för han sig för sin 43:e Vätternrunda.

– Jag har åkt och gallskrikit i skogen för att man längtar hem så mycket men det räcker att det går några dagar så har man glömt hur ont i arslet man hade eller hur mycket man frös och hur mycket man retat sig på andra som åker lite dumt på vägen.

1981 och 1984 var de värsta åren att cykla minns han. Ett år var det snö och ett år regnade det så mycket att det stod vatten över fälgarna på cykeln.

– Väderleken bestämmer ju mycket. Om vi har sådan otur att det pinar motvind på hela Västgötasidan, då är det tuffa papper. Det lovar jag. Och de hundra milen som de rekommenderar att man ska cykla innan, det är lite lite.

Hur många mil har du själv i benen?
– Jag har 110.

Om han fruktar motvind på västgötasidan så ser han fram emot turen ner till Jönköping.

– Det är rätt lättåkt ner till Jönköping. Det är några knallar på vägen som Kaxholmen vid Huskvarna till exempel. När det sen går utför efter Kaxholmen brukar jag titta på datorn och man håller ungefär 76 kilometer i timmen. Tänk om det skulle springa ut en grävling på vägen. Man skulle ju landa med magplask någon stans nere i Huskvarna. Fy fasen vad det går.

Nils Boström
nils.bostrom@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".