Skogsägare vill inte bredda ledningsgator

Efter den gångna veckans skogsbränder har röster höjts för att elbolagen ska bredda sina kraftledningsgator. Skogsbranden vid Åsunden utanför Kisa som startade i tisdags orsakades av att ett träd föll över en elledning och började brinna.

Men i Boxholm har skogsägare överklagat ett beslut om att röja skog runt en elledning.

Fastighetsdomstolen i Linköping har försökt lösa tvisten i två år men än har parterna inte kommit överrens och de inblandade är inte förvånade över att ärendet tar tid.

– Det är principiellt viktigt, på gränsen till ett prejudikat. Ska man ohämmat få bredda ledningsgator på ledningar som har en förhållandevis liten betydelse? Självklart ska vi röja vid våra huvudledningar men de mindre, lokala ledningarna har vi ingen förståelse för.

Enligt Boxholms skogar och majoriteten av de inblandade markägarna så finns ingen anledning att röja 100 hektar skog på en sträcka av tre mil mellan Boxholm och Mjölby. Vattenfall vill bredda ledningsgatan i området till 40 meter. Därför ligger parterna nu i tvist i Fastighetsdomstolen.

Hans Carlander företräder markägarna och säger att risken för att ett fallande träd ska starta en skogsbrand som i Kinda i veckan är försumbar.

– Tack och lov är den typen av bränder oerhört sällsynta.

Han är mer oroad över bromsande tåg som orsakar bränder, senast hände det mellan Mjölby och Sommen nu i veckan.

– Det är ju förskräckligt att SJ har så dålig ordning på sina vagnar så att man hela tiden orsaker sådana här bränder. Det är allvarligt.

Hur tror du att det går i tvisten?
– Det är svårt att säga. Vi satsar mycket på det här för vi tror att det har stor betydelse för framtiden.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".