Nu kan man lämna blod på semestern

Idag är det internationella blodgivardagen och blodcentralerna hoppas kunna värva nya blodgivare.

Med hjälp av ett gemensamt datasystem startar blodcentraler i olika delar av landet ett nytt samarbete och det kommer att bli möjligt för en blodgivare att ge blod i andra landsting än på sin hemort.

– Jag tycker det låter bra för efterfrågan finns. Många reser bort och finns inte på plats. Kommer du inte på utsatt tid är det ju en påse mindre, säger Johann Wärrf biomedicinsk analytiker på blodcentralen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Blod är en färskvara som inte går att lagra i mer än sex veckor och i slutet av sommaren är det ofta stor brist på blod på landets sjukhus. Nu hoppas man att enklare rutiner ska uppmuntra blodgivare att lämna blod även under semestern vid det som kallas gästblodcentral.

Än så länge kan blodcentralen på Vrinnevisjukhuset ta emot registrerade blodgivare från Uppland. De kan lämna blod här på blodcentralen i Östergötland. Stockholm ska komma med den här veckan.

– Det är någonting vi jobbat för länge. Förhoppningsvis ska fler och fler blodcentraler ansluta sig så att man inte ska behöva nyanmäla sig för en tappning. Utan är man registrerad och aktiv blodgivare så ska man kunna lämna blod på fler ställen än där man hör hemma.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".