Nordiska statsministrar till Vadstena

Idag inleds det nordiska statsministermötet i Vadstena. De fem regeringscheferna är på ett tvådagarsbesök i länet. Bland annat ska de färdas på Göta Kanal och besöka Vadstena.

Att få fem statsministrar på besök samtidigt betyder mycket för Vadstena tycker kommunalrådet Caroline Uneus.

– Det är jätteroligt att man vill lägga ett arrangemang i Vadstena. Det är ett bra sätt för oss att få marknadsföring i riksmedierna.

Sent i eftermiddag anländer Anders Fogh Rasmussen från Danmark, Matti Vanhanen från Finland, Jens Stoltenberg från Norge, Geir H. Haarde från Island tillsammans med Fredrik Reinfeldt till Vadstena. Dom fem statsministrarna ska bland annat diskutera internationell krishantering och globalisering under sin träff i Östergötland.

Någon uppvaktning från Vadstena kommun blir det dock inte, säger kommunalrådet Caroline Uneus.

– Nej, det har vi inte tänkt. De har också rätt att bo på en bra plats, att äta, ha det trevligt utan att det kommer en massa andra som ska störa och besöka, säger Uneus.

Vad ska de inte missa när de är i Vadstena?
– Om man ser på besöksmål så tycker jag att det är kungapalatset och Klosterkyrkan som är de mesta magiska platserna här. Sen är det allmänt den här miljön med nunnor och den andliga delen som är så unik i Vadstena, tycker jag.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".