1 av 2
2 av 2
Norrköping

Blåjeans hängs ut på utställning

Idag är det vernissage på Stadsmuseet i Norrköping, det är textilutställningen Jeans och blåa naglar, med fokus på indigoblått, som öppnar och Norrköpingsborna har varit delaktiga genom att skänka sin avlagda byxor till utställningen.

– Den stora utställningssalen är ett färgeri och drevs som det ända fram till 1960-talet. Då tyckte vi att det var passande att visa hur det såg ut inne i den här lokalen genom ett stort fotografi på ena väggen, säger intendenten på Stadsmuseet Bonnie Festin.

Utställningen bygger på textilexperten och initiativtagaren Lena Nessles privata samlingar av textilier från världens alla hörn. Den gemensamma nämnaren är indigoblått och utställningen kompletteras med redskap från Norrköpings färgerimuseum.

– När man ska färga med indigo så måste man krossa de här klumparna och det gör man med kanonkulor i en stor bytta som man vickar fram och tillbaka, säger Bonnie Festin.

Förutom massor av avlagda jeans från Norrköpingsborna finns också stadens största jeans, ungefär två och en halv meter långa, upphängda på streck på utställningen.

– Vi vet att de varit med i en utställning här 1981 men vi vet inte vem som sytt dem och i vilket syfte. Men de är helt underbara i all sin absurditet.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".