1 av 2
2 av 2
Mats Åkerblom
NORRKÖPING

Polisen kan inte kontrollera tunga fordon

Dagligen åker mer än 1000 tunga transporter till och från Händelö i Norrköping men polisen kan inte kontrollera några av dem.

Orsaken är att det inte finns en enda trafikplats i kommunen där polisen har möjlighet att kontrollera ett tungt fordon.

Politikernas vision är att förvandla Norrköpings kommun till ett viktigt centrum där sjöfarten och järnvägen möter E4.

Hittills har flera företag inom bland annat lager och godstransport etablerat sig på Händelö. Samtidigt finns det flera andra företag där som håller på att utöka sin verksamhet, något som kommer att leda till ökat trafik på vägarna till och från området.

I dagsläget åker mer än 8000 fordon över bron, varav omkring tio procent är tunga transporter.
Mats Åkerblom, chef för yrkestrafikkontrollen i länet, säger att polisen har begärt att kommunen i samband med nu aktuella vägbyggen ska bygga även en trafikplats vid till exempel Söderleden, men kommunen har inte hörsammat deras önskan.
- Det är lite förvånansvärt att man inte ger oss möjlighet att genomföra de här kontrollerna, säger han.

Så nu tvingas polisen att sluta kontrollera de tunga fordon som lämnar Händelö, att stoppa lastbilarna mitt i trafiken för kontroll är otänkbart menar Mats Åkerblom.

- Det går inte, det blir trafikfarligt. Vägen är så smal så då blir vi tvungna att stänga av ett körfält, och då kommer det sluta med att det händer en olycka, säger han avslutningsvis.

Tahir Yousef/Marie-Louise Kristensson
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".