Fem statsministrar framför Vättern
STATSMINISTERBESÖKET

Finskt damsällskap intresserade mest

Det irländska EU-fördragsnejet blir ett av samtalsämnena under det nordiska statsministermötet i Borensberg mellan Motala och Linköping på måndagen.

Mest uppmärksamhet vid statsministrarnas ankomst till klosterhotellet igår väckte dock inga politiska uttalanden utan den finländske statsministern Matti Vanhanens nya damsällskap.

Det irlänska beskedet att det blev nej till EU-fördraget komemr förstås att diskuteras idag.

-Ja det är ett bakslag för EU. Vi respekterar det irländska folkets besked men vill höra deras uttolkning också, sade statsminister Fredrik Reinfeldt till journalister sedan han välkomnat sina statsministerkolleger från Finland, Norge, Danmark till Vadstena kloster för ett dygnslångt nordiskt statsministermöte.

Finskt damsällskap

-Trots att varken Island eller Norge är med i EU är det ändå naturligt att vi under vårt möte passar på att tala även om detta, särskilt eftersom det kan påverka det svenska EU-ordförandeskapet nästa höst.

Mest uppmärksamhet vid statsministrarnas ankomst till klosterhotellet väckte dock inga politiska uttalanden utan den finländske statsministern Matti Vanhanens nya damsällskap. Ett 20-tal finländska journalister - troligt rekord för Vadstena - bevakade vartenda steg som Vanhanens nya kärlek tog.

Båtfärd

Själva mötet hålls ombord på kanalbåten M/S Nya skärgården under måndagsförmiddagens båtfärd från Motala över sjön Boren till kanalslussen i Borensberg.

Gränshinder och klimatsamordning är två av de mer nordiska ämnena som ska behandlas.

-Vi träffas så pass ofta nu och har höjt tempot i det nordiska samarbetet. Det beror på att våra arbetsmarknader integreras alltmer och att vi har väldigt likartade utmaningar i våra respektive ekonomier. Vi samordnar och lär av varandra, sade Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".