Efter åtta år - nu går Cloetta och Fazer skilda vägar

Uppdaterad version 17:35

Den utdragna ägartvisten inom konfektyrbolaget Cloetta Fazer, med verksamhet i Ljungsbro bland annat, är nu över. Närmare åtta år efter sammanslagningen kom idag beskedet att det svensk-finländska bolaget ska delas igen.

Det var år 2000 som finländska Fazer och svenska Cloetta slog ihop sina karamellpåsar, men ganska snart uppstod bråk mellan ägarna. Det handlade om att finländarna fick för mycket ägarmakt, vilket enligt Cloettas huvudägare Malfors stred mot det avtal som tecknades vid samgåendet. Nu delas bolaget igen. 

Det nya Cloetta kommer att ansöka om notering på Stockholmsbörsen medan Fazer Konfektyr kommer att ingå i Fazerkoncernen. I och med överenskommelsen avbryts samtliga pågående rättstvister mellan de svenska och finländska huvudägarna med omedelbar verkan.

– Beslutet att dela bolaget är grundat på att de två huvudägarna inte kunnat enas om det långsiktiga ägandet av bolaget. Vi är därför lättade över att ägartvisten nu får ett slut, säger Cloetta Fazers styrelseordförande Anders Dreijer till TT.

Cloetta, som har 500 anställda i Sverige, kommer att fortsätta att ha sin produktion i Ljungsbro och Alingsås och ska ledas av Curt Petri som i dag är vice vd och ekonomidirektör i Cloetta Fazer.

I detta bolag hamnar varumärken som Kexchoklad, Center, Plopp och Polly. Olof Svenfelt, vd för Malfors, tror inte att det kommer bli några personalförändringar i den svenska verksamheten:

-Om det blir personalinskränkningar eller ökningar, det vet jag inte, säger Svenfelt till TT.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista