Linköping

Nya busslinjer i centrala Linköping

I går infördes ett nytt linjenät för bussarna i Linköpings tätort. Genom ökad turtäthet och bussar som ska komma fram snabbare hoppas kommunen och Östgötatrafiken att fler ska åka kollektivt.

– Jag ska åka tolvan, och så tror jag att nummer 20 går dit också, men jag vet ännu inte var den busshållplatsen är, säger resenären Lotta Karlsson från Åtvidaberg som skulle åka från Resecentrum till universitetet i morse.

Tanken med det nya linjenätet är att det ska bli smidigare att åka buss i Linköping. Förutom en ökad turtäthet kan nu bussarna ta sig fram snabbare genom att fler trafikljusreglerade korsningar ger bussarna företräde gentemot den övriga trafiken.

Dessutom införs nu så kallade områdesbussa. Man ringer helt enkelt och säger när man vill åka från en speciell hållplats, och får då en tid då bussen ska komma, en form av beställningstrafik alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".