1 av 2
Geir H Haarde från Island, Matti Vanhanen från Finland, Fredrik Reinfeldt, Jens Stoltenberg från Norge, Anders Fogh Rasmussen från Danmark.
2 av 2
Jens Stoltenberg på rull. Foto: Daniel Klaar/SR
Borensberg

Gränshandel på statsministrarnas agenda

Norges statsminister Jens Stoltenberg lovar nya diskussioner med Sverige om att förenkla import av svenska varor.

- Vi måste sätta oss ner och förhandla med Sverige, för att se om det går att komma fram till lättnader, säger Stoltenberg. I morse kritiserades Norge av företagare i länet för krångliga regler.

Brunneby musteri utanför Borensberg exporterar bland annat saft till Norge, men ägaren Gunnar Kjellin anser att reglerna är krångliga.

- Det är jättesvårt att skicka en flaska saft till Norge, det är närmast kriminaliserat. De är väl rädda om sin egen odling och sina egna bödner, men det är ju öppna gränser i övrigt i Europa så varför skulle inte Norge klara av det också, sade Kjellin i våra nyheter i morse.

Under dagen kom de nordiska statsministrarna till Borensberg för att bland annat besöka musteriet i Brunneby. Jens Stoltenberg från Norge erkänner att det är besvärligt att handla med varor som inte omfattas av EES-avtalet, det samarbetsavtal som finns mellan EU-länder och bland annat Norge.

- För det första är det få länder som handlar mer än Norge och Sverige. Vi är väldigt täta handelspartner, bland annat köper norrmännen mycket varor från Sverige. Men det är problem på områden som inte omfattas av EES-avtalet. Det handlar om landbygdsvaror och fisk, där är det handelshinder, säger Jens Stoltenberg.

Hur viktig är frågan att det blir lättare för företagare att exportera till Norge?

- Vi måste sätta oss ner och förhandla med Sverige, för att se om det går att komma fram till lättnader.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".