ÖSTERGÖTLAND

Butiker behöver bli bättre på att hantera grillat

Livsmedelsbutiker runt om i länet behöver bli bättre på att hantera kyckling och revbensspjäll, det slår länstyrselsen fast efter att tillsammans med tio av Östergötlands kommuner kontrollerat hur hygienen vid grillningen i butikerna sköts.

I de 52 undersökta butikerna upptäcktes inte några allvarliga missförhållanden, men i några fall konstaterarade man att hanteringen inte var helt riskfri, berättar länsveterinär Barbro Röken.

- Det är ju inte meningen att kunderna ska få köpa mat som är på gränsen till att man kan bli sjuk av den. Det finns ju rutinhanteringsråd som man ska följa för att inte riskera att det ska hända någonting.

Bland annat upptäckte man att hälften av butikerna förvarade kyckligen i värmeskåp i två timmar innan de kyldes ner. Men enligt den svenska livsmedelslagstiftningen så ska tillagad mat som ska säljas som kall kylas ner snarast. Dessutom så slarvas det med märkningen av kycklingen.

En av de butiker som haft besök av kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer, och fått godkänt, är Hemköp på Kungsgatan i Norrköping, och där är man noga med sina rutiner, menar färskvaruchefen Helena Bohlin.

- Hygienen är ju A och O och det är viktigt att personelen verkligen vet hur man handskas med rå kyckling, konstaterar hon.

Anton Frank/Marie-Louise Kristensson
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".