ÖSTERGÖTLAND

Banvallar besprutas för att hindra nya bränder

Det har varit en hel del bränder i länet som orsakats av tåg under de senaste veckornas torka, bland annat söder om Mjölby i förra veckan.

Det är Banverket som ansvarar för tågrelaterade bränder och därför har de nu börjat bespruta banvallen med kemikalier för att få bort ogräs därifrån.

Ja, det är Banverket som ansvarar för skador som uppstår när bromsande tåg startar bränder längs banvallen. Det säger pressinformatör Ola Nilsson på Banverket.

- Om tredje man drabbas av skador så är det gentemot Banverket man ska ställa krav, säger han.

Ett antal tågrelaterade bränder har uppstått i Östergötland under den torrperiod som varit. Bränderna uppstår när godstågsvagnar av äldre typ med blockbromsar bromsas för att hastigheten ska minska. Metall mot metall gör att gnistor uppstår.

Och för att undvika ännu fler bränder så håller Banverket på att bespruta banvallar med bekämpningsmedel för att gnistorna inte ska få fäste i något brännbart, som ogräs. Enligt planerna gick ett besprutningståg i natt från Bjärka Säby utanför Linköping till Västervik.

- Även om det här är kemikalier som är godkända och som bryts ner i naturen, så kan det hända att kommunerna protesterar mot besprutningen, vilket man kan förstå, säger Ola Nilsson på Banverket.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".