Alkoholism bland unga ökar

Antalet unga personer som hamnar i ett alkoholmissbruk blir allt fler.  

Det hävdar flera beroendemottagningar som ser unga som dricker mer och oftare, och de får även ta emot ungdomar som har ett längre alkoholmissbruk bakom sig.

- Det började som för alla andra. Man drack på helgerna för att festa och ha kul. Sedan gick man ut på krogen och det blev både måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar och sedan fortsatte det med tisdag och torsdag också och så är man uppe i en vecka, säger Evelina Axelsson.

Och det är just det här som blir vanligare bland dem i Evelinas ålder som dricker. Samtidigt som fler väljer att inte dricka alls blir det alltså vanligare att unga dricker så mycket att man utvecklar ett beroende, ett alkoholmissbruk.

- Det var det här som jag kände. Jag var inte annorlunda än någon annan för alla andra gjorde likadant, säger hon.

Det här ändrade konsumtionssättet av alkohol ser man både på Mini Maria i Göteborg och på Maria ungdom i Stockholm, som den senaste tiden fått in flera personer i 18-årsåldern med ett långt missbruk bakom sig.

- De har alltså druckit så mycket och så pass länge att de har blivit beroende av alkohol. De kräver ett visst övervak av oss under deras övervakning, säger Stefan Sparring, överläkare på Maria ungdom.

Evelina tar en dag i taget, men det var ungefär en vecka sedan hon hade ett återfall. Och det ligger alltid tre öl i kylen.

- Utifall att, den kan komma den där kvällen då man verkligen behöver dem. Det är dumt, men även om man kan sitta och prata om hur dumt det är så har man dem i alla fall.

Men Evelina vill och den här gången ska det gå. Fast från Mantorp och den enda perrongen är det lätt att ta tåget till festerna eller så är det bara att betala lite extra till dem som säljer smuggel-öl. Då kör de hem den.

Samira Othman, P3 Nyheter
samira.othman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".