1 av 2
2 av 2

Farligt i skogen efter unik brand

Eftersläckningsarbetet i skogen som brann utanför Finspång pågår fortfarande. Situationen är lugn, men det pyr fortfarande i marken. Igår tog Holmen som äger skogen, över arbetet med att eftersläcka.

Med ett dovt dån kommer skogsmaskinen ut ur den svedda skogen. På sidan om går flera skogsarbetare med vattenkannor. De är på väg av sitt skift, men vid sidan av skogsvägen står en tjock pelare av blåaktig rök ur marken. Det blir en sista släckning innan de går av.
– Vi söker metodiskt av området och tar död på de här brandhärdarna, berättar Håkan Johansson som är en av skogsarbetarna från Holmen som nu tagit över eftersläckningen från räddningstjänsten.

Farligt i skogen
Enligt Håkan Johansson pyr det inne i skogen och då och då slår det upp små bränder.
– I ytterkanterna är det ingen fara, utan det är inne i området som det är varmt under stubbar och stenar. Där kan det ligga och pyra.
Men trots den lugna ytan till trots, så är det farligt ute i den brända skogen. Håkan Johansson säger att man helst inte ska ge sig ut i skogen.
– Träden står ostadigt. Vi ser träd ramla ibland. Rötterna är avbrunna och kommer det en liten vindpust så kan de ramla. Alla som jobbar här har hjälm.

Unik brand
Än vet man inte vad som startade branden, det ska polisen utreda när allt är släckt. Den brunna skogen ska nu huggas ner och bli energi, för den sotiga veden kan inte bli papper. Däremot kan en del av brandområdet bli skyddat i framtiden. Det säger Johnny Friberg som är chef för Holmen skog i Östergötland.
– Det här är det största området i alla fall i våra skogar på våra breddgrader som har brunnit någonsin. Vi hade en stor brand på Stora Brevik 1894, så det här är lite unikt. En del av skogen kommer vi lämna för fri utveckling av naturvårdshänsyn.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".