Nya sparkrav på sjukvården

Landstingsfullmäktige har nu beslutat att sjukvården i länet ska spara ytterligare 56 miljoner kronor nästa år.

Fortfarande är ekonomin inte under kontroll medger landstingsrådet Marie Morell (m) men ett steg på vägen är att alla verksamheter är att alla verksamheter utom primärvården och regionsjukvården sparar en procent av sin budget.

– Vi ser ingen ljusning på den ekonomiska situationen vare sig i Östergötland eller i andra landsting. Vi ser jättestora bekymmer med skatteutveckling och ökade kostnader. Tar vi inte tag i problemet blir det bara ännu värre om ett eller ett par år, säger Morell.

Kan det bli aktuellt med en skattehöjning?
– Jag ser inte det som ett alternativ. Dels för att vi idag inte har kontroll på vår ekonomi, dels för att jag inte tycker att det är ett bra sätt att stimulera ekonomin i Östergötland.

Den socialdemokratiska oppositionen är kritisk till besparingarna.

– Det är fullständigt orealistiskt för det ska ju göras utan att det påverkar tillgängligheten och kvaliteten på sjukvården. Vi tror inte att det går. Vi har sagt att hälso- och sjukvårdsnämnden inte ska ha den här budgetreducering på 56 miljoner, säger hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande Anna-Lena Sörensson (s)

Men inte heller Sörensson är beredd att höja skatten i dagsläget.

– Innan vi kan gå till östgötarna och säga att man ska betala mer för sjukvården så måste vi vara jättesäkra på att vi använder pengarna på bästa möjliga sätt. Det handlar inte bara om effektiviseringar men vi kan inte bara göra det nu för att täcka ekonomiska underskott.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".