Linköping

Unikt samarbete ger vackrare gator

Ett för Linköping unikt samarbete mellan kommunerna och privata fastighetsägare ska göra innerstaden mer attraktiv.

Det handlar om två gator i city som med hjälp av pengar från både fastighetsägarna och kommunen.

– Det här är ett samarbete som pågått ganska länge att höja statusen i city. Nu är det några fastighetsägare som faktiskt själva kommit på idén att höja standarden på gatubeläggningen i innerstaden. Det tycker vi är en väldigt bra idé. Vi tycker att de tagit fasta på vår slogan ”där idéer blir verklighet”, säger Muharrem Demirok (c) ordförande i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden.

Det är Tanneforsgatan, från Stora torget till Trädgårdstorget, och Klostergatan som ska få en ansiktslyftning. De båda gatorna kommer att få en ny beläggning av granit och markvärme. En enorm standardhöjning, enligt Muharrem Demirok.

Men smakar det så kostar det, närmare bestämt 6,8 miljoner och av det ska kommunen betala drygt hälften.

Arbetet drar igång redan i början av juli och beräknas vara klart någon gång i november. Förutom att höja standarden på gatorna i innerstaden är det ett led i Linköpings planer på att få utmärkelsen Sveriges stadskärna 2009.

– Det är en del i det arbetet. Det pågår otroligt mycket i Linköpings innerstaden och ett kvitto på det är att fastighetsägarna satsar på miljön i innerstaden, säger Muharrem Demirok.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".