Peter Fransson (s), gruppledare
Finspång

Dämpat hos socialdemokraterna i Finspång

Vänsterpartiet har agerat som ett vågmästarparti, trots att de har varit i majoritet i samverkan med socialdemokraterna. Det menar socialdemokraternas gruppledare i Finspång Peter Fransson med anledning av den politiska splittringen som kan leda till ett maktskifte i kommunen.

Det var i mitten av maj som vänsterpartiet avbröt samarbetet med socialdemokraterna och vänstern har nu istället inlett samtal med den borgerliga alliansen

– Det känns ju givetvis inte bra för oss socialdemokrater att man håller på att diskutera en ny majoritet, säger Peter Fransson, socialdemokraternas gruppledare i Finspång.

Enligt vänsterpartiet är orsaken till det brutna samarbetet inte bara att de inte delar synen på det förslag som finns på hur kommunens framtida organisation ska se ut. Vänsterpartiet har även anklagat socialdemokraterna för att ha varit svåra att samarbeta med och att de tidvis varit mer kaxiga än nödvändigt. Men Peter Fransson menar att det fanns fler anledningar till att det inte längre var möjligt att fortsätta samarbetet:

– Man har gått till den borgerliga alliansen i flera frågor för att söka stöd under den tid som vi har samverkat och det är inte hållbart för en samverkan på sikt.

Splittringen kan leda till att socialdemokraterna förlorar makten i Finspång efter många års styr, och enligt Fransson kan man inte göra något åt det:

– Det finns inte mycket för oss att göra, säger han.

Läs mer:

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".