1 av 2
2 av 2
Criss Malmström handlar inför midsommar
ÖSTERGÖTLAND

Dyrare midsommarmat

På torsdagens eftermiddag ringlade köerna långa i matvarubutikerna runt om i länet, för midsommar är en av de riktigt stora mathelgerna.

Men inköpen kan i år komma att gräva djupare hål i plånboken.

Stigande matpriser kommer att göra årets midsommarfirande rekorddyrt. Midsommarhelgen brukar traditionsenligt innehålla bland annat sill, lax, knäckebröd och ost, varor som alla stigit i pris ordentligt det senaste halvåret. Att priserna höjts beror på att priset på råvaror stigit kraftigt på världsmarknaden.

På en stormarknad utanför Norrköping träffar vi Criss Malmström som storhandlar inför midsommar och som har märkt av att priserna höjts med upp till 25% på en del varor.

-  Jag tycker basvaror som grönsaker, kött, fisk och mejeri har stigit i pris det senaste halvåret, säger hon.

För Fredrik Lindström, butikschef på Coop Forum utanför Norrköping, är midsommarhelgen en av de viktigaste helgerna för försäljningen under året. Han menar att kunderna hittills haft förståelse för höjda matpriserna och han har inte märkt av någon minskad försäljning av de varor som prishöjts mest.

- Nej, det tycker jag inte vi märkt. Det är dessutom god tillgång i år på alla de varor som vi förknippar med midsommar, konstaterar han.

Det är inte bara priserna på varor som lax och kött som höjts, utan även öl och vin har haft en ordentligt prisökning den senaste tiden. Men det finns några varor som sänkts i pris, exempelvis potatis och kaviar, men att bjuda på något annat än den traditionella midsommarmaten är inget de vi pratat med kan tänka sig och Criss Malmström drar hellre in på andra saker än maten.

- Vad nu det skulle vara, bilåkande till exempel.

Tobias Wallin/Marie-Louise Kristensson
 tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".