1 av 2
2 av 2
Magnus Axelsson på Ringstad gård
Östergötland

Dyrare jordgubbar i år

På grund av torka och frost under våren har det in i det sista varit osäkert hur mycket jordgubbar det kommer att finnas till försäljning under midsommarhelgen.

- Om man jämför med förra året så plockar vi hälften så mycket, säger Magnus Axelsson, jordgubbsodlare på Rigstad gård utanför Norrköping.

Nu råder det full aktivitet på jordgubbsgårdarna runtom i Östergötland för att hinna leverera alla de jordgubbar som ska ätas under midsommarhelgen.

Efter några veckor i ovisshet verkar det nu finnas så mycket jordgubbar att alla som vill ha har möjlighet att köpa, dock till ett betydligt högre pris än vad vi brukar behöva betala för jordgubbar i midsommartid.

Skördat färdigt
Mellan 25 och 35 kr får man vara beredd att betala för en liter jordgubbar.

- Det verkar som att det även i övriga landet är lite knappt med jordgubbar. I Skåne har man skördat färdigt de tidiga bären och nu kommit i en skarv innan de sena sorterna börjar, säger Magnus Axelsson, jordgubbsodlare utanför Norrköping.

Att priset är så högt beror på de frostnätter som ägde rum för ett par veckor sedan och som då tog över hälften av jordgubbsblommorna.

Färre arbetstillfällen
Trots det tror alltså odlarna att det kommer finnas ordentligt med jordgubbar i handeln.

- Det är lite segt i år, delvis beroende på att vi kom i gång väldigt tidigt och att vi fick kallare väder. Det verkar inte komma fram tillräckligt med jordgubbar för att täcka det stora behovet vid midsommar, säger Axelsson.

Att skörden halverats och försenats har även inneburit att antalet arbetstillfällen på jordgubbsfälten varit betydligt färre än vanligt. Först i onsdags hade Ringstad gård full styrka på jordgubbsfälten.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

FAKTA: Jordgubben

Jordgubben är inte ett bär utan en så kallad skenfrukt. Jordgubben är en blombotten som sväller upp och fröna sitter på ytan och inte inuti som i en äkta frukt.

2005 odlades 2 400 hektar i Sverige och 12 100 ton skördades. Arealen har sedan 1981 ökat med 31 procent. Ekologisk jordgubbsodling står bara för 90 hektar och har minskat från 1999 då 130 hektar odlades.

Jordgubbar besprutas för att skyddas mot svampangrepp, ogräs, jordgubbskvalster, spinnkvalster och insekten jordgubbsvecklaren.

Källa: Naturskyddsföreningen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".