Östergötland

Skogsbränderna kostar miljoner

Notan för de två stora skogsbränder som härjade i Östergötland för drygt en vecka sedan kommer att bli dyr. Det konstaterar räddningstjänsterna i Finspång och Kinda kommuner där man nu håller på att ställa samman kostnaderna.

- Vi vet att det kommer bli stora kostnader. Vi har haft personal kvar ända till i söndags, då vi avslutade räddningstjänsttiden där ute, säger Jan-Erik Heintze, räddningschef i Finspång.

De två skogsbränderna kommer att kosta mycket pengar. 

Miljonbelopp
I Finspång ser man ännu inte hur mycket men i Kinda kommun har räddningstjänsten räknat på vad personalkostnaderna samt kostnader med inhyrd personal från andra stationer, frivilliga och lantbrukarnas insatser kommer att gå på. Det handlar om miljonbelopp.

- Det har sprungit i väg en hel del, siffran vi pratar om handlar om en och en halv miljon kronor. Men beloppet kommer att revideras uppåt, säger Per Kronström, ställföreträdande räddningschef i Kinda.

Bränslekostnad
Utöver personalkostnader tillkommer ytterligare utgifter till, säger Jan-Erik Heintze i Finspång.

- Material som gått sönder, bränslekostnaden är ganska stor. Personalen har fått förtäring under dagarna, vilket också är en kostnad.

Både Finspång och Kinda kommer på grund av bränderna att överskrida sin budget men som kompensation hoppas man på ett statligt bidrag som Räddningverket betalar ut.

Självrisk
Idag finns en självrisk för kommunerna som baseras på antalet skattebetalande. För Finspångs del handlar det om 600 000 kronor, för Kinda 260 000 kronor, nu hoppas man att Räddningsverket ska betala resterande summa.

Men trots det kommer bränderna att märkas av i kommunens kassa.

- Bara självrisken kommer att påverka. Vi kommer troligen inte kunna hålla budgeten för året, säger Jan-Erik Heintze.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".