LINKÖPING

Barn får vänta onödigt länge på hjälp

En del av de anmälningar om att barn far illa som lämnas till socialförvaltningen i Linköping blir liggande i månader hos kommunen helt i onödan i väntan på beslut.

Snabbare hjälp skulle kunna ges om barnet eller familjen direkt fick kontakt med en utomstående hjälporganisation som Stadsmissionen istället, menar man på socialförvaltningen.

Många av anmälningarna om barn som far illa kommer till socialförvaltningen på vårkanten från skolan.

Och på socialförvaltningen känner man en frustration över att en hel del av anmälningarna egentligen inte hör hemma hos dem som är en myndighet, utan att barnen och familjerna skulle kunna få hjälp snabbare hos Stadsmissionen, eller kommunens Råd och stöd eller någon av de andra som kommunen har avtal med om insatser.

Det säger Jens Samuelsson på socialförvaltningens barn och familjeavdelning.

- Bekymret är att när vi gör de här utredningar så tar det längre tid, vi har fyra månader på oss att genomföra en utredning. Vänder man sig direkt till t ex Råd och stöd är ambitionen att man ska få en första kontakt inom tio dagar.

På socialförvaltningen anser man att det finns en dålig kännedom i skola och förskola om den här möjligheten, som bygger på att barnen och familjerna medverkar frivilligt.

Men Jessica Gamble tycker att åtminstone Stadsmissionen har en bra kontakt med skolan. Och det är inte längre ett lika stort steg som förr att söka hjälp, säger hon.

- Det pratas mer om det ungdomar emellan, tror jag. Det är inte så konstigt att man behöver gå i samtal under en period av sitt liv.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".