NORRKÖPING

Varken politiker eller invånare kommer till mötena

Den allmänna frågestund som ordnas innan kommunfullmäktigemötena i Norrköping fungerar inte. Varken politiker eller kommuninvånare besöker mötena i någon större utsträckning och nu finns risken att de helt försvinner till hösten.

En timme före varje fullmäktigemöte ordnas en allmän frågestund dit alla norrköpingsbor är välkomna för att diskutera stort som smått, om man har någon att diskutera det med, vill säga.

Kritik har nämligen framförts om att få politiker kommer till frågestunden. Och när Sveriges Radio Östergötland ringer runt till gruppledarna som är ansvariga att utse representanter till mötet håller de flesta med om att kritiken stämmer. Både centerpartiets Karin Jonsson och kristdemokraternas Margareta Ericson menar att de har varit dåliga på att gå på mötena den senaste tiden, bland annat eftersom de tycker att det är för få invånare som kommer till mötet.

Ingen närvaro registreras på mötet och Li Teske, socialdemokrat och kommunfullmäktiges ordförande, tror att anledningen till att politikerna inte dyker upp är att de har svårt att gå ifrån sitt ordinarie jobb, men varför inte norrköpingsborna dyker upp vet hon inte, de kommer nämligen till andra möten där de kan träffa sina politiker.

- Vi ser ju att vi har lyckats med det i de möten vi har ute i stadsdelarna. De möten jag har varit med på de senaste åren där har varit väldigt välbesökta, konstaterar Li Teske.

Försök har gjorts för att göra möterna mer dynamiska men trots det fungerar det inte och därför tror Li Teske att möjligheten kommer att försvinna till hösten.

- Den här formen med en frågestund som ligger en timme före fullmäktiges början, den är inte jag säker på att den kommer finnas kvar. Sedan måste vi naturligtvis hitta andra former, säger Li Teske avslutningsvis.

Lisen Elowson Tosting/Marie-Louise Kristensson
nyheter.ostg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".