Linköping

Unikt medeltidsfynd kopieras

Ett historiskt och mycket värdefullt fynd som gjordes vid Lönsås kyrka söder om Borensberg för tio år sedan ska nu äntligen få sin kopia.

Det handlar om en så kallad pax-tavla från medeltiden, som med hjälp av modern teknik nu ska avgjutas.

- Den här pax-tavlan är ett unikt objekt för Sverige, säger stiftsantikvarie Gunnar Nordanskog.

Det katolska konstföremålet mäter bara 11 x 6 centimeter, det hittades i samband med arkelogiska utgrävningar vid Lönsås kyrka för tio år sedan.

- Den här pax-tavlan är ett unikt objekt för Sverige. Församlingen har hela tiden velat ha en avgjutning, men hittills har man fått nöja sig med vykort, säger Gunnar Nordanskog, stiftsantikvarie vid Linköpings stift.

Laser
Att göra en kopia har varit omöjligt eftersom tavlan av valrossben är så skör. Men nu kan stiftet och länsmuseet ta hjälp av den nya tekniken:

- Det är en maskinfirma som gör en skanning av tavlan. Då får man en tredimensionell uppmätning av tavlan. En annan firma får sedan göra en epoxi-prototyp. Vi får då en fullskalig avgjutning utan att röra pax-tavlan, säger Nordanskog.

Viktig roll i kyrkan
Härdplasten, det vill säga epoxin, gör att man sedan kan göra avgjutningar. Fotoskanningen gjordes i tisdags. Nu återstår själva avgjutningen och under hösten ska sedan en kopia av pax-tavlan placeras i Lönsås kyrka. 

Pax-tavlan hade en framträdande roll under medeltiden, berättar Gunnar Nordanskog.

- Den stod på altaret, sedan gav man den en fridskyss. Sedan skickades den ut i församlingen och där gav besökarna tavlan en fridskyss.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se