Veterinär kritisk mot travsportens regler

Att travtränaren Claes Svensson stängts av efter att ha piskat sin häst på Mantorp är inget bevis för att djurskyddet inom travsporten fungerar. Det hävdar Anders Darenius banveterinär på Mantorp som vill skärpa kontrollerna. Ett av problemen är att hästarna tränas hårdare i allt yngre åldrar i takt med att prispengarna för tvååringar höjts. Och Anders Darenius är mycket kritisk till sportens utveckling.

– Det forserar träningen och inkörningen av unga hästar och det skapar bekymmer. Relationen mellan djur och människa blir störda och pressade situationer uppstår och farligheter, som man måste lösa med våld.

Ålderdomliga regler
Anders Darenius kommer till tävlingarna en timma före start och ser hästarna under högst två minuter och ska då avgöra om hästen ska få tävla eller inte.Ett beslut som ska vara välmotiverat enligt lagen och som betyder mellan etthundra och tvåhundratusen för hästägaren

– Jag undersöker aldrig en häst, det finns det inte tid till. Och de välmotiverade besluten enligt förvaltningslagen, kan jag i nuläget inte fatta. 

Bättre kontroller
Han säger att både de regler och metoder som gäller idag kommer från femtiotalet och bygger på ett spelande utan tv och intenet och utan röntgen och ultraljud som hjälpmedel i undersökningen. Men för att förbättra djurskyddet behöver travsporten ett egenkontrollansvar

– Då har sporten en veterinär för sin egen kontroll, men sen måste vi ha en samhällskontroll som kontrollerar egenkontrollen. Och det måste vara ett professionellt gäng som inte finns idag och som saknas. Några som kan bygga sina resultat på forskning och inte bara tyckanden.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se