Handeln bygger nytt trots varningar

Handeln i Östergötland fortsätter att växa, trots vikande konjunktur och varningar för bakslag.

I Mjölby väntar nyetableringar både i stadskärnan och på Mobilia i Mantorp.

– På sistone har ju priserna på mat och i detaljhandeln ökat men folk har inte slutat köpa för det verkar det som, säger Andrea Stenback som jobbar i butik i Mjölby.

Mjölby kommun har just sålt 5000 kvadratmeter mark i tätorten för handelsetablering. Flera stora handlare har öppnat butik eller etablerat storlager i kommunen de senaste åren, bland annat i Skänninge. Mobilia i Mantorp har planer på att bli länets största outlet-centrum.

Samtidigt byggs Hageby Centrum i Norrköping för att bli länets största köpcentrum och i Linköping fortsätter Tornbyområdet att växa.

– Att vi blev så intressanta för handel och nyetablering känns lite förvånande. Vi har haft väldigt många fastighetsbolag här. Någonstans måste det ju finnas en gräns, säger Peter Larsson näringslivschef i Mjölby.

Du tycker nte att det är överetablerat?
– Nej, inte ännu.

Konkurrensläget får företagen själva bedöma.

– Från kommunens sida går vi inte in och gör någon marknadsundersökning däremot styr vi upp hur vi planlägger mark, säger Peter Larsson.

För ett år sedan varnade Svensk Handel i Östergötland för att trenden med ökande handel utanför stadskärnorna snart ska var över. Men i Mjölby har det hänt att affärerna går bra både i centrum och utanför.

– Det är så stort intresse av att shoppa och mode. Så det kan nog aldrig bli för stort, säger Sanna Öfverberg som jobbar i en affär i centrala Mjölby.