Motala

Budgivare besviken på landstingets krav

Landstingets privatisering av Motala lasarett slutade i ett fiasko. Som vi tidigare berättat så lämnades bara ett anbud, ett anbud som drogs tillbaka.

- Vi ser inte att verksamheten går att driva på ett sätt som är bra för patienterna. Vi lade ett anbud för vi fick intrycket av att det skulle vara möjligt att föra en diskussion även efter det att anbuden var lagda om hur man kan forma verksamheten, säger Bengt Horn, en av de läkare som lade ett bud om att ta över verksamheten.

Drog tillbaka budet
När det visade sig vara omöjligt att föra diskussionerna vidare valde Horn och hans kollegor att dra tillbaka budet då de ansåg att det inte var möjligt att bedriva verksamheten under de premisser som givits.

Att det skulle ställas för höga krav på den som ska ta över verksamheten håller Lars Pettersson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, inte med om.

– Vår uppgift från landstinget är att skapa en så bra och effektiv vård som möjligt för de skattepengar vi tar ut av östgötarna, säger Pettersson.

Kostnadseffektiv
Han säger sig inte känna till något löfte om möjlighet att förhandla villkoren i efterhand.

Han tror att missnöjet kan bero på att sjukvården i Östergötland är så kostnadseffektiv och att det inte finns några stora vinster att hämta för en privat aktör.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se