Olika förutsättningar för Norrköpings Superettalag

Fotbollsklubben Sylvia från Norrköping måste vända sitt negativa resultatet på 600 000 kronor, för att inte riskera att förlora elitlicensen och åka ur Superettan. IFK Norrköping däremot, får - trots sina 16 miljoner kronor i sponsorintäkter - 400 000 kronor av kommunen i marknadsföringspengar.
Elitlicensen infördes den 1 januari 2002 i svensk fotboll och ställde nya, hårdare ekonomiska krav på klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Sylvia och IFK Norrköping är två klubbar från samma stad som ligger i samma serie, men som har helt olika förutsättningar. IFK Norrköping lever gott på sina gamla meriter och har, trots att de åkt ur fotbollens finrum Allsvenskan, med all publicitet det medför, lyckats behålla sina sponsorer. Dessutom anser kommunen forfarande att klubben gör så bra reklam för Norrköping, att man satsar närmare en halv miljon kronor i föreningen i marknadsföringspengar. Sylvia räknar med att få in cirka 1,5 miljoner kronor i sponsoritäkter, vilket kan jämföras med IFK:s 16 miljoner kronor. Den stora skillnaden på inkomster innebär att spelarna har helt olika förutsättningar. I Sylvia måste spelarna ha ett ordinarie arbete att försörja sig på. I IFK är det bara enstaka spelare som arbetar några få timmar eller som studerar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".