Damfotboll

"Landis" avgjorde för Linköping

Linköpings Fotbollsklubb vann det damallsvenska mötet hemma mot AIK från Solna med 1-0 och toppar nu serien med 5 poängs marginal. 

- De har sagt att jag ska försöka lära mig en målgest, men jag kör pajas, det är ren glädje, det är i sådana här matcher som man älskar att spela fotboll, sa Jessica ”Landis” Landström i LFC när hon kommenterade glädjen som uppstod i samband med segermålet i den 80:e minuten. 

Efter att Linköping radat upp chanser på löpande band i den andra halvleken så lyckades till sist Jessica Landström göra 1-0 till Linköping efter 80 minuter inför 1 719 åskådare på Folkungavallen.  

- Jag får ett inlägg från brasilianskan Daniela, jag tar emot den och trycker in bollen i mål, det var riktigt skönt.  

Jessica Landström blev helt ren och var hur säker som helst.  

- Hon ska sätta den där, kommenterade AIK-målvakten Sofia Lundgren som hade en svettig kväll, inte minst i den senare delen av matchen.

I den första halvleken var det däremot en aning snålt med klara målchanser. Linköpings brasilianska spelare Christiane hade ett skott mot mål och Josefine Öqvist hade ett skott utanför. AIK hade i sin tur ett skott utanför av Emma Lundh och den supersnabba australiensaren Lisa De Vanna oroade Linköpingsförsvaret emellanåt.

Men sett över hela matchen gjorde Linköping återigen en stabil insats. 

- Jag tycker att vi är ett snäpp bättre, det märks att vi har otrolig många ”vinnarskallar” på varje positition och vi gör en otroligt bra match, vi krigar, fortsatte Landström.

”Darrade riktigt länge”

Av alla chanser i den andra halvleken var det klockrena skottet från distans levererat av Linköpings Daniela något alldeles extra, skottet tog i ribban! 

- Den ”darrade riktigt länge” den, men det är så det är i matcherna, ibland sitter de och ibland inte, det är tjusningen med fotboll, sa Jessica Landström när hon kommenterade sin lagkamrats skottförmåga.

Just Daniela blev utsett till bästa spelare i Linköping.

- Hon är otroligt duktig, hon hittar förlösande passningar som man inte trodde skulle komma, hon har ett jättebra spelsinne, fortsatte Landström och berömde sin lagkamrat.

3 backar borta i Linköping

Det stora orosmolnet inför matchen var om Linköping skulle kunna hålla tätt bakåt då totalt 3 backar inte kunde ställa upp i den här matchen.

Lotta Rohlin är på väg tillbaka efter hennes hjärnskakning och sjukdom, Sara Larsson repar sig efter hennes förskylning och Petronella Ekroth är numera uppsatt på skadelistan.

Men backlinjen höll tätt…

Den rutinerade finska spelaren Anna-Kaisa Rantanen bildade mittlås tillsammans med Marie-Louice ”Kickis” Skålberg. Samtidigt fick Maria Karlsson ta ett kliv ner som vänsterback och Maja Krantz fick bevaka högerbacksplatsen. Krantz fick verkligen jobba för att försöka hålla koll på Lisa De Vanna i AIK.

Halva serien är spelad

Linköping har nu spelat hälften av matcherna i damallsvenskan den här säsongen och toppar serien med 5 poäng före tvåan Umeå IK.

- Det är skoj det, sa Jessica Landström. 

Man kan förstå hennes försiktiga kommentar, serien är lång och mycket kan fortfarande hända i tabellen.

- Det är lite mindre än hälften av matcherna kvar, just nu ser det bra ut, men alla matcher räknas, fortsatte Landström.

I nästa möte borta mot Umeå Södra får dock Jessica Landström vila eftersom hon fick sin tredje varning den här säsongen och det innebär avstängning i en match.

- Det finns många otroligt duktiga spelare på bänken, de kommer att gå in och göra ett bra jobb, de är förtjänta av det.

Under tiden får väl Jessica Landström slipa på en målgest till kommande matcher, men som hon uttryckte det själv, pajasgesten bestående av ren glädje duger gott! 

Nicklas Pettersson
nicklas.pettersson@sr.se