Motala

Sjuksköterskor lämnar lasarettet efter privatiseringsfiasko

Nu väljer flera sjuksköterskor på ortopeden i Motala att lämna sina tjänster efter turerna kring privatiseringen av lasarettet, som slutade i ett fiasko.

Läget har enligt personalen varit oklart i flera månader och nu har minst tre sjuksköterskor valt att ta andra tjänster.

- Det var väl en kombination mellan privatiseringen och lönen, säger sjuksköterskan Nina Törnqvist, om varför hon lämnat sin tjänst. Hon vet att minst tre sjuksköterskor bestämt sig för att hoppa av, men hon tror att det kommer bli fler.  

Ett anbud
Förutom besvikelsen efter vårens strejk så är det också de osäkra besked som lämnats till personalen inför en eventuell privatisering av verksamheten som fått Nina Törnqvist och flera med henne att säga upp sig.

I veckan kom beskedet att bara ett anbud lämnats in om att ta över delar av Motala lasarett, men anbudet drogs tillbaka. Landstingsledningen föreslår därför att upphandlingen avbryts.

Oroad
Bengt Horn, ortopedläkaren som var en de som drog igång privatiseringsprocessen på lasarettet men som drog tillbaka anbudet, är nu mycket oroad över personalflykten.

- Det skulle få väldigt stora konsekvenser, vi skulle ha svårt att upprätthålla nuvarande produktion om så många slutar och vi inte kan ersätta dem med nya sjuksköterskor, säger han.

Daniel Klaar/
Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se