Mjölby

Dålig simkunnighet bland skolelever

Nio personer drunknade i maj i år i Sverige. Hittills i år har mer än 30 personer drunknat. Simansvarig vid Lundbybadet i Mjölby slår larm om att simkunnigheten bland skoleleverna på mellanstadiet är usel.

- Eleverna tar sig fram men jag skulle inte godkänna dem för att vara simkunniga. Jag skulle nog bara låta 8-10 stycken gå igenom, säger Linda Oberpichler, simansvarig på Lundbybadet i Mjölby.

Den som räknas som simkunnig kan falla i vattnet och därefter simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter på rygg samt kunna bad- båt- och isvett.

Miljoner kan inte simma
Den definitionen har Svenska livräddningssällskapet och Skolverket kommit överens om.

I Sverige uppger omkring två miljoner personer att de inte kan simma. Emma Delius i Mjölby är inte en av dem. Hon håller på märkestagning och koncentrerar sig för att fullt påklädd gå ner i vattnet och simma klädsim.

- Det är roligt, säger hon och tycker att simskolan är kul.

Simansvariga Linda Oberpichler lyfter fram Vadstena som ett föredöme när det gäller simundervisning. Där börjar undervisningen redan när barnen går i sexårs.

Vattensäker kommun
I Mjölby följer man livräddningssällskapets kriterier för en vattensäker kommun som säger att alla elever senast i slutet av årskurs fem skall vara simkunnig. Är man inte det skickas man till simhallen.

- Men då är ju det på skoltid, då kanske de missar matematik eller någonting annat i skolan. Jag vill att de kommer redan i ettan och tvåan, säger Oberpichler.

Daniel Klaar/
Raina Medelius
raina.medelius@sr.se