Östergötland

Både vinnare och förlorare i torkans spår

Den extremt torra försommaren gör att många lantbrukare får räkna med sämre skördar än normalt. Många kan också bli tvungna att köpa in foder till sina djur i vinter.

– Framförallt på gräsvallarna där man väntar på en andra skörd är återväxten väldigt dålig, säger Anna Johansson på Hushållsningssällskapet i Östergötland.

Jordbrukarna brukar normalt skörda gräsvallarna tre gånger, men på grund av att det har regnat så lite blir det förmodligen bara två skördar i år.

Får köpa in foder 
Det innebär att många kommer att behöva köpa in foder till djuren i vinter. Enligt Anna Johansson på Hushållningssällskapet skulle dock mycket nederbörd fortfarande kunna rädda situationen. 

När det gäller spannmål som vete, korn, havre och råg ser situationen olika ut i länet. En del skördar går helt förlorade medan andra blir som året innan.

Majsodlarna vinnare
Det finns också vinnare i torkans tider. Majsen har utvecklats väl i det förhållandevis varma och torra vädret och de svenska odlarna gynnas dessutom av att stora delar av majsåkrarna i USA drabbats av kraftiga regn och står under vatten, samtidigt som det råder torka i Australien. 

Även de veteodlare som klarar skörden kan se sig som vinnare eftersom den stora efterfrågan gör att priserna återigen stiger:  

– När man inte kan skörda sin majs får man använda vete istället och då uppstår en brist. Det är ju tillgång och efterfrågan som styr.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se