Östergötland

Facket nöjda med östgötska arbetsgivare

”Facket i sommarland” är Lo-fackens årliga sommarkampanj när Lo ger sig ut på  vägarna och träffar sommarjobbande ungdomar för att informera om deras rättigheter och se så ungdomarna jobbar under schyssta villkor. I år har man även med sig skattemyndigheterna och arbetsmiljöverket på turnén för att kunna erbjuda så mycket information som möjligt.

Johan Sjöholm, projektledare för ”facket i sommarland” säger att de östgötska arbetsgivarna sköter sig väldigt bra och erbjuder de sommarjobbande ungdomarna bra villkor. Trotts att LO:s sommarkampanj funnits i olika former sedan slutet av 1970-talet det träffar man varje år på några skräckexempel till arbetsgivare.

- Det var en glasskiosk som använde provjobbare hela sommaren och efter två veckor så byte man ut dem och drev sin kiosk hela sommaren utan att betala en krona i lön.

Melinda Jakobsson och Erik Gustavsson jobbar i restaurang på Kolmårdens djurpark är några av de som i fått  besök av facket, de har själva inte haft några som helst problem med sin arbetsgivare utan trivs bra på Kolmården.

Tobias Wallin

tobias.e.wallin@sr.se