MOTALA

Uppgivenhet på Inplastor efter nedläggningsbeskedet

Beskedet om att den nya ägarkoncernen vill lägga ner företaget Inplastor i Motala kom inte som någon fullständig överraskning, men bland de anställda var besvikelsen stor efter informationsmötet igår eftermiddag:

– Det var ju en uppgivenhet och det är ju dålig timing också mitt i semestertiden. Sen är det ju många som har jobbat väldigt länge på Inplastor. Jag tror vi har en snittanställningstid på 20 år, säger vd:n Håkan Kindström. 

Det är företagets nyblivna ägare, den franska storkoncernen Oberthur, som beslutat sig för att lägga ner verksamheten som funnits i Motala sedan 1965.

Inget behov av utökad kapacitet
Inplastor tillverkar bland annat plastkort och simkort till mobilindustrin och bakgrunden till de nya ägarnas beslut är att den typen av produktion redan finns i andra delar av koncernen:

– Koncernen har stora fabriker i Asien och USA där man har kapacitet för det vi gör idag och man såg helt enkelt inget behov av en utökad kapacitet, säger Håkan Kindström. 

Känns bittert
Själv tror han att det jobb som Inplastor gör åt koncernen idag kommer att flyttas till Kina.

– Jag tycker att det är tråkigt. Det är ett bolag som har funnits i Motala sedan 1965. Vi har ett starkt driv och vi stod oss väl i deras jämförelser mellan olika enheter. Så det känns bittert.

Ett tjugotal jobb kan räddas
Samtidigt betonar han att det fortfarande finns hopp och att det redan finns långt gångna planer på att driva en del av verksamheten vidare i ett nytt bolag. Både ägarna och facket har redan ställt sig positiva till planerna som i så fall skulle innebära att mellan 18 och 20 jobb skulle kunna räddas:

- Bolaget sitter ju med personal och maskiner och en unik kompetens som vi är övertygade om att det går att föra vidare.

Marie-Louise Kristensson/
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se