Ny lag om bränslekonvertering

Nu är det tillåtet att konvertera sin bil från bensin till någon alternativ bränsledrift. Intresset är stort enligt Rolf Uhr på företaget Nordic Uhr i Norrköping som länge har sysslat med etanolkonvertering.

– Vi skulle kunna göra säkert tio sådana här optimeringar om dagen, säger Rolf Uhr

Redan idag går det att köra de flesta moderna bilar på etanol, E85, men eftersom de inte är tillverkade för det, behövs det göras vissa justeringar för att motorn ska gå optimalt. De firmor eller privatpersoner som ändå har gjort om bilar för att gå på etanol har enligt lagens mening handlat olagligt, men hittills har ingen dömts för det. 

För företagen som enligt de nya reglerna skall konvertera bilar för etanoldrift kostar det inkluderat alla tillstånd ungefär 100 000 kronor per bilmodell.  Rolf Uhr tror att den kostnaden betyder att det kommer att ta lång tid innan det finns fler än ett fåtal konverterade modeller på marknaden.

– Skall du jobba med flera bilmärken måste du ha enorma ekonomiska resurser, säger Rolf Uhr.

När bilmodellen väl är godkänd kostar det för kunden mellan 7 000 och 15 000 kronor att få sin bil konverterad. När det gäller biogasbilar är det dyrare för den enskilda kunden, men det har sedan länge funnits internationella regler som har gjort det möjligt att göra om bilar till gasdrift.  

Lagen som träder ikraft idag förtydligar att vid all typ av konvertering är det fortsättningsvis företaget som tillverkat konverteringssatsen som är ansvarig för att bilen lever upp till de regler som finns, för exempelvis avgasutsläpp, och inte som förut, biltillverkaren.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se