Motala

Motalabor upprörda efter lastbilskraschen

Olyckan igår kväll då en lastbil på genomfärd välte mitt inne i centrala Motala har väckt upprörda känslor bland motalaborna.

Det är den tredje lastbilsolyckan i centrala Motala på kort tid och nu skärps kraven på att den tunga trafiken måste bort från stadskärnan.

– Jag var här i natt och det var en otäck syn att se räddningsarbetet med att få loss chauffören som blivit fastklämd i hytten. Jag blir både ledsen och upprörd. Motala har väntat på förbifart i 65 år och nu måste det verkligen till. Det händer en allvarlig lastbilsolycka varje år, säger riksdagsmannen Andreas Norlén (m).

Andreas Norlén tog bilder på olyckan och säger att han tänker skicka dem till infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) för att förklara situationen i Motala.

Förra året välte en lastbil i korsningen riksväg 50-Sveavägen och 2005 välte en annan lastbil precis där gårdagens olycka inträffade.

Något måste göras
Kommunstyrelsen ordförande i Motala, moderaten Eva Isaksson Ribers kallar situationen helt oacceptabel, hon menar att något måste göras. Men den planerade förbifart som via en bro över Motalaviken ska leda bort den tunga trafiken från stadskärnan, kan stå klar tidigast 2013, om man får klartecken från regeringen.

Men innan dess vill Isaksson Ribers, till exempel att Vägverket sänker hastigheten på sträckan och varnar för olycksdrabbad korsning, förslag som hon idag har påtalat för vägverket.

Oroliga Motalabor
Det är inte bara politikerna som är oroliga, utan även Motalaborna. Roger Johansson blev vittne till gårdagens olycka

– Det är tragiskt. Jag stod med kommunalrådet förut och då fortsatte långtradarna att köra förbi. Det är ju bara att stoppa dem. Det kan ju vara en tankbil nästa gång och då är det slut med hela centrum.

Vad ska man göra?
– Bygga bron så klart. Det kostar en miljard men det tror jag det är värt. Nu hände det här kvart över tio på kvällen men på dagtid går det ju barn här. Min dotter går till skolan här, eller gjorde i alla fall.

Är du orolig?
– Ja absolut, hon får inte gå i den här trappen eller på den här trottoaren längre.

Anton Frank
anton.frank@sr