Kommunen insåg inte fotbollsklubbarnas problem

Omfattningen på problemen i Norrköpingsklubbarna Hageby och Sylvia kom som en överraskning för kultur- och fritidsförvaltningen. Vi berättade tidigare idag om att hot, våld och stölder ställer till problem i och runt ungdomslagen i fotbollsklubbarna. Och när när kommunföreträdera träffade klubbarna överraskades man av problematiken.

I februari skickade föreningarna ett brev till Norrköpings kommun för att vädja om hjälp, bland annat till Patrik Brisander som är programansvarig för fritidsfrågor.
– Brevet andades mycket rekryteringsproblem, men när vi satte oss ner med föreningarna så målade de upp en bild som var mycket allvarligare än så.

Hot och stölder
Det är problematiskt för de båda Norrköpingsklubbarna, det vittnar Hageby IF:s ordförande Anders Lindgren om.
– Hotelser till motståndarlagen, de stjäl material och bollar. Det har förekommit knytnävsslag och allt möjligt.

Möte med kommunen
För några veckor sedan blev det till sist ett möte mellan kommunen och klubbarna, och där var bland annat Patrik Brisander på kultur- och fritidsförvaltningen med.
– Jag uppfattar det här som en allvarligare fråga än bara en kultur- och fritidsdfråga. Socialförvaltningen, barn- och ungdomsförvaltningen och skolan kanske också ska involveras.
På Hageby IF säger man att man kommer att lägga ner ungdomsverksamheten om inget händer, hur ser du på det?
– Det vore väldigt illa tycker jag. Men det är vår uppgift att hjälpa och stötta de här föreningarna, och det är det som vi har tänkt göra nu. Direkt efter semesterperioden ska vi samla styrkorna och se vad vi kan hjälpa till med.


Tidigare artikel

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se